Om inomhustemperatur

Bild på pojke som sprutar vatten med en vattenslag

 

Information gällande inomhustemperatur med anledning av den extrema värmebölja som råder.

Krokomsbostäder arbetar med att justera ventilationen så gott utrustningen tillåter för att motverka värmen. Vi ser även till att ingen onödig värme går ut till radiatorerna.

Vad kan man som hyresgäst själv göra?

  • Vädra på kvälls/nattetid och håll fönster och dörrar stängda den varmaste tiden på dygnet
  • Kontrollera alltid innan ni vädrar att utomhustemperaturen inte överstiger inomhustemperaturen
  • Täck för fönster med gardiner eller dylikt för att undvika så mycket strålningsvärme som möjligt

Utdrag från Hyresgästföreningens tidning, Hem & Hyra

Vid en tillfällig värmebölja får man som hyresgäst lov att tåla temperaturer upp till 28 grader, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. Men under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

– Vad som är en godtagbar inomhustemperatur beror på vädret, kan man säga. När det råder en kortare värmebölja får man gilla läget men om lägenheten är särskilt utsatt kan det ju vara för varmt mycket längre än så. Bostaden kan exempelvis ligga i söderläge utan tillräckligt skydd från solen.

Om man misstänker att det är otillåtet varmt hemma kan man som medlem vända sig till Hyresgästföreningen för hjälp. Annars kan man kontakta kommunens miljökontor, som i sin tur kan beordra värden att till exempel sätta upp solskyddsfilm över fönstren eller installera persienner eller en markis. För en snabbare och smidigare insats bör man själv noggrant ha mätt upp temperaturen hemma samt fört dagbok över inomhusklimatet. Bäst är att undvika golv- och väggytor utan att mäta en bit upp och en bit in i rummet, där solen inte ligger på.

Med vänlig hälsning
Krokomsbostäder AB