Nya hyror från årsskiftet

 

Hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Krokomsbostäder är klar. Resultatet blev en hyreshöjning från och med den 1 januari 2018 med 1,07 procent för lägenheter som har värme och hushållsel.

Hyreshöjningen varierar beroende på vilka förutsättningar som gäller. Så här fördelas höjningen mellan olika lägenhetstyper.

  • Lägenheter med kallhyra 0,29 procent
  • Lägenheter inkl. värme 0,85 procent
  • Lägenheter inkl. värme och hushållsel 1,07 procent

– Vi begärde 1,89 procent motsvarande 16 kronor per kvadratmeter och år för att möta de kostnadsökningar som vi har men i förhandlingen med hyresgästföreningen nådde vi inte ända fram utan snitthöjningen landade på 0,9 procent, säger Kenneth Karlsson, vd.

Kenneth Karlsson berättar att det är några olika faktorer som ligger till grund för att hyrorna behöver höjas. Vid årsskiftet höjs VA-taxan med 3,6 procent. Under 2017 har en skattehöjning på el genomförts med 3,75 öre/kWh samt att elnätsavgiften har höjts med 1,45 öre/kWh.

– Utöver detta har vi gjort en ny upphandling för snö- och halkbekämpning samt sandupptagning. Det gamla avtalet var från 2012 och det nya avtalet innebär en stor kostnadsökning för dessa tjänster, säger Kenneth Karlsson.

För de lägenheter i centrala Krokom som fått nya fönster under 2017 så kommer hyran höjas ytterligare på grund av denna standardförbättring med 10 kr per kvadratmeter och år. Slutligen kommer hyran för samtliga p-platser höjas med 10 kronor per månad från den 1 januari 2018.